Muzikal Moyang Salleh

Location : Istana Budaya
Date/Time : 26th - 31st August 2022, 8.00PM
Price :

PACKAGE TAMPIN (*ticket sahaja) RM49
PACKAGE KUALA PILAH (*termasuk ticket & poster) RM79
PACKAGE REMBAU (*termasuk ticket, poster & buku) RM89
PACKAGE SG UJUNG (*termasuk ticket, poster & buku) RM119
PACKAGE JOHOL (*termasuk ticket & buku) RM149
PACKAGE JELEBU (*termasuk ticket, poster, buku & baju) RM249
PACKAGE SERI MENANTI (*termasuk ticket, poster, buku, baju & supper) RM299

**For purchase of 10 tickets and above, enjoy 20% off till 31st July 2022.
PROMOCODE BULK20

All ticket price included RM4.00 processing fee.
Debit & Credit Card payment is subject to 3% on total ticket price.
FPX payment is subject to RM5.00 per-transaction.

Muzikal Moyang Salleh adalah sebuah pementasan muzikal berdasarkan lagenda figura seorang pemimpin Melayu yang bernama Moyang Salleh dari daerah Jelebu, Negeri Sembilan yang mengisahkan tentang perjuangan, pengorbanan berlatarkan seni dan budaya masyarakat Melayu Negeri Sembilan.

Muzikal Moyang Salleh akan dipentaskan di Istana Budaya pada 26 – 31 Ogos 2022 menampilkan kelainan dari segi persembahan dan teknikal serta keunikan tersendiri apabila menggunakan sepenuhnya dialek atau loghat Negeri Sembilan sebagai bahasa pertuturan.

Menurut pengarahnya saudara Roslee Mansor, antara aspek kekaguman yang membuat penonton terpesona seperti Moyang Salleh boleh berjalan di atas air dan boleh berada di sesuatu tempat dalam sekelip mata. Hembusan nafas keluar dari lubang hidung Tok Laut Api menyambar langsir dan jendela istana, Tok Gagah Lela Perkasa menggesel badannya di tiang istana sehingga bergegar istana, Tok Beruang mencakar bumbung dan dinding istana sehingga menjadi lumat. Tok Bauk menggali tanah di depan istana dengan kedua dua tangannya sehingga berlubang sebesar kawah.

Muzikal ini menampilkan 16 buah lagu ciptaan baru yang pastinya menjadikan persembahan ini lebih menarik kerana mempunyai elemen muzik, tari dan lakon yang menampilkan para pelakon berwibawa seperti Dato Ahmad Tamimi Siregar sebagai Moyang Salleh, Khir Rahman sebagai Sultan Abdul Jalil Muazzam Shah, Hairi Safuan sebagai Bendahara, dan Along Eyzendy sebagai Si Amat. Selain itu muzikal ini menggandingkan Melissa Kelvin sebagai Seri Banun, Aloeng Silalahi sebagai Tok Penghulu Rembau, Naque Ariffin sebagai Tok Penghulu Sungai Ujong, Eliza Mustafa sebagai Moyang Timah, Mubarak Majid sebagai Dato Laksamana, Kamarul AR sebagai Penghulu Johol, Zuhairi Ibrahim sebagai Tok Laut Api, Nen Tebabo dari Radio Negeri FM sebagai Cik Kembang Dara dan ramai lagi. Durasi persembahan adalah selama 1 jam 45 minit sudah pasti akan membuatkan penonton tidak terasa waktunya dengan momentum persembahan yang penuh dengan aksi, cinta dan kasih sayang dan emosi.

Sebagai sebuah persembahan muzikal yang menggabungkan eleman muzik, tari dan lakonan sudah tentunya para pelakon wajib mempunyai kebolehan dan menguasai ketiga-tiga bidang tersebut iaitu lakonan, tarian dan nyanyian. Kesukaran kami adalah mendapatkan para pelakon yang bersesuaian dengan konsep persembahan, menurut Roslee. Skrip Muzikal ini ditulis oleh Subroto Hj Katimin yang pernah menghasilkan skrip telemovie dan fiem.

Menurut Puan Hajah Siti Salbiah Zahari selaku Penerbit Persembahan, teater ini diterbitkan oleh Persatuan Karyawan Negeri Sembilan dengan Kerjasama Yayasan Ahsan Undang Luak Jelebu dan Kementerian Pelancongan dan Kesenian Malaysia yang menampilkan 150 orang tenaga produksi termasuk para pelakon, penari, pemuzik dan tenaga pengurusan. Muzikal Moyang Salleh adalah persembahan teater yang julung-julung kalinya dipersembahkan di Istana Budaya sejak pendemik 3 tahun lalu.

Concert Terms and Conditions:

* Each ticket is valid for one-time admission only
* Strictly no video recording and photography during the show
* Lost or damaged ticket(s) will not be entertained
* Attire: smart casual (no t-shirt and no slippers)

The Istana Budaya ushers have the right to prevent anyone who did not follow the above Dress Code from watching the performance. The scheduled programs could be changed without prior notice

* Audience must be seated 15 minutes before the show begin.
* Latecomers will have to wait for the right time to enter the auditorium in the waiting room. Our staff will assist them to their seats
* Children below 6 years old are not allowed in the auditorium. The exception is only for show specially made for children
* Camera and any means of recording are not allowed without the Istana Budaya Management’s permission
* Smoking, outside food and drinks are not allowed in the auditorium

**( First Time User ) Please register an account as a member before purchasing tickets

Photos
Event Details
  • Start Date
    August 26, 2022 8:00 pm
  • Category
  • Address
    Jln Tun Razak, Titiwangsa, 50694 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
  • Email
    admin@ilassotickets.com
Ticket Price

RM299 | RM249 | RM149 | RM119 | RM89 | RM79 | RM49

Event Search